
Γιώργος Κασκαρέλης
Πως μια εταιρεία μπορεί να αυξήσει το θετικό αποτύπωμα της, συνεργαζόμενη με μια κοινωνική επιχείρηση.
Ο συνηθέστερος τρόπος για να επιστρέψει μια επιχείρηση αξία πίσω στην κοινωνία είναι είτε μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών (εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμός κτλ), είτε μέσω της ενίσχυσης μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Για παράδειγμα, ο όμιλος Fourlis, μέσω μιας σειράς δράσεων, ενίσχυσε το 2022, το Βρεφονηπιακό Σταθμό Ψυχικού, την Σχεδία, την Σύμπλευση, το Φάρο του Κόσμου κ.ά.
Στην ίδια κατεύθυνση, μια κοινωνική επιχείρηση, εμπορεύεται ένα αγαθό η μια υπηρεσία, με σκοπό την καταπολέμηση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζει η κοινωνία και το περιβάλλον, κάτι που συνήθως περιλαμβάνει την ενίσχυση μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ακριβώς όπως μια παραδοσιακή εταιρεία. Για παράδειγμα, η Conscious Step, είναι μια κοινωνική επιχείρηση που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 1.121.917 δολάρια για την στήριξη 21 μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μέσω της πώλησης καλτσών, τις οποίες προμηθεύονται από τοπικούς παραγωγούς που τηρούν αυστηρά κριτήρια ηθικής παραγωγής.
Θα μπορούσε όμως μια εταιρεία, να αυξήσει το θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, συνεργαζόμενη με μια κοινωνική επιχείρηση και εάν ναι, υπάρχουν ελληνικές κοινωνικές επιχειρήσεις που το κάνουν αυτό σήμερα. Η απάντηση είναι ναι! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περισσότερες από τις μισές κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 43 χώρες, δήλωσαν ότι προωθούν για περισσότερα από 3 χρόνια τα προϊόντα τους σε εταιρείες, με το 30% αυτών, να δηλώνει έσοδα από τις πωλήσεις προς εταιρικούς πελάτες, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η Intesport, η οποία ανήκει στον όμιλο Fourlis, συνεργάζεται με την κοινωνική επιχείρηση YouBeHero, με αποτέλεσμα, κάθε φορά που κάποιος εγγεγραμμένος χρήστης της YouBeHero αγοράσει κάτι από το e-shop της Intersport, το 6,75% της αγοράς να πηγαίνει σε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής του.
Ένα άλλο παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης είναι αυτό της Goodfairy, της πρώτης κοινωνικής επιχείρησης της ασφαλιστικής αγοράς.
Ασφαλίζοντας κάποιος ιδιώτης το αυτοκίνητό του μέσω της Goodfairy, ενισχύει οικονομικά, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής του, με μια δωρεά που θα κάνει η Goodfairy για λογαριασμό του. Η δωρεά πραγματοποιείται δίχως καμία επιπλέον επιβάρυνση του ασφαλισμένου, ενώ επαναλαμβάνεται σε κάθε ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Στόχος της Goodfairy είναι να δημιουργήσει ένα σημαντικό και επαναλαμβανόμενο εισόδημα για τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας (ΑΜΚΕ, σωματεία και συλλόγους). Μια εταιρεία μπορεί να ενισχύσει το θετικό της κοινωνικό αντίχτυπο, μέσω της Goodfairy, είτε ασφαλίζοντας για τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως εταιρικά οχήματα (Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης, λεωφορεία κ.ά.) και κτιριακές εγκαταστάσεις και βιομηχανικοί χώροι, είτε ασφαλίζοντας το προσωπικό της (αστική ευθύνη στελεχών, ομαδικά προγράμματα ασφάλισης κλπ)