Ράνια Ασαριωτάκη

Ράνια Ασαριωτάκη

Senior Manager for Sustainability, The American College of Greece

Reduce Your Food Print! – Πώς ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα συμβάλει στη μείωση σπατάλης τροφίμων

Εκστρατεία ACG Food Waste
Γνωρίζατε ότι το 1/3 όλων των τροφίμων παγκοσμίως πάνε χαμένα; Η σπατάλη τροφίμων σημαίνει επίσης σπατάλη του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφίμων και της γης στην οποία έχει παραχθεί το φαγητό (28% της παγκόσμιας γεωργικής γης), ενώ το 9,9% του ανθρώπινου πληθυσμού υποσιτίζεται. Λόγω της σπατάλης τροφίμων δισεκατομμύρια τόνοι εκπομπών CO2 απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα της Γης, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή. (fao.org). Σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΗΕ για τα απορρίμματα τροφίμων για το 2021, οι Έλληνες σπαταλούν κατά μέσο όρο 142 κιλά τροφίμων ετησίως, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Tο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι αφοσιωμένο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων τόσο στην πανεπιστημιούπολη όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του κολλεγίου μας τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκό αλλά και ερευνητικό. Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, παράλληλα με την Οδηγία 2018/851 της ΕΕ και την επακόλουθη εθνική νομοθεσία, το κάνουμε ένα βήμα παραπέρα ξεκινώντας μια εκστρατεία σε όλη την πανεπιστημιούπολη για τη μείωση και την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων! "Η καμπάνια ACG Food Waste: Μειώστε το FOODprint σας!" στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και στην εκπαίδευση της κοινότητάς μας σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης τροφίμων.