Τόνια Πέτροβιτς

Τόνια Πέτροβιτς

Senior Public Relations Manager, Huawei Technologies

Μήπως οι τεχνολογίες αιχμής έχουν την απάντηση και για τις δασικές πυρκαγιές;

Στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η Huawei παρουσίασε τον Ιούνιο του 2022 στο Δάσος Συγγρού μια νέα high-tech λύση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η Huawei στο πλαίσιο του “Elevate Greece”, μιας πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ανέλαβε τη χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος έγκαιρης πυρανίχνευσης και συνεργάστηκε με την νεοφυή επιχείρηση PROBOTEK που διέθεσε τη λύση του συστήματος και με την Nova που ήταν ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος κάλυψης συνδεσιμότητας.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα βασίστηκε σε τεχνολογία 5G, καθώς και στη χρήση αλγορίθμων, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικών drone με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως πυρκαγιές, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Σε στρατηγικά σημεία του πάρκου τοποθετήθηκαν αισθητήρες που διασυνδέονταν με την πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων και το drone. Το drone, πραγματοποιούσε προγραμματισμένες πτήσεις επιτήρησης αλλά και έκτακτες πτήσεις στην περίπτωση ενδείξεων από τους αισθητήρες. Για τον εντοπισμό καπνού ή/και φωτιάς γινόταν χρήση ειδικών αλγόριθμων οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο ανέλυαν την εικόνα και στέλνανε δεδομένα στο Κέντρο Ελέγχου επισημαίνοντας τα σημεία ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση που, μέσω της κάμερας, το drone εντόπιζε καπνό ή/και πυρκαγιά έστελνε ειδοποίηση (alert) στο κέντρο ελέγχου και πέταγε στο εν λόγω σημείο για να επιβεβαιώσει το συμβάν.
Το αποτέλεσμα ήταν ο άμεσος προσδιορισμός του σημείου εκκίνησης της πυρκαγιάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η παρακολούθηση απομακρυσμένων περιοχών σε πραγματικό χρόνο, η έγκαιρη οπτική ανίχνευση καπνού ή/και πυρκαγιάς, o περιορισμός της έκθεσης σε κινδύνους και βεβαίως η παρακολούθηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς.